Focusing

De techniek Focusing wordt gebruikt bij vage klachten of een onbestemd gevoel in het lichaam. Het is midden in het lichaam voelbaar en heeft als oorzaak vaak een gebeurtenis of een probleem. Bijvoorbeeld door verlies en/of verdriet.

Aandacht geven aan je buikgevoel
Tijdens de sessie wordt er aandacht gegeven aan dat buikgevoel en probeer je er contact mee te maken. Wanneer je voor jezelf goed kunt verwoorden waar het gevoel door wordt veroorzaakt, voelt dit vaak als een opluchting en een bevestiging. En vanuit daar kun je verder.

Omschrijving van het buikgevoel
Het onbestemde gevoel wordt ook wel ‘felt sense’ genoemd; een lijfelijke ervaring van ‘iets’. Een korte toelichting:

  • Felt = iets dat duidelijk voelbaar is in het lichaam
  • Sense = iets wat aanvankelijk vaag is, heeft toch betekenis

Een lijfelijke ervaring is bijvoorbeeld als je in een kamer vol mensen zit die om de beurt aan het woord komen. Als jouw beurt steeds dichterbij komt, voel je beklemming of kriebels in je maag of hartstreek.

Verandering, inzicht en opluchting
Het focusproces is een serie veranderstappen, waarbij elke stap nieuw inzicht met zich meebrengt en een nieuwe lichamelijke opluchting. Door de innerlijke veranderingen verkrijg je wellicht een andere kijk op je omgeving en op andere problemen.

 

Vlinders in de buik
“Vlinders in de buik zijn grappig. Soms laten ze je naar de wc rennen; soms maken ze je hitsig; soms laten ze je lachen en soms willen ze je laten vechten. Je moet eerst onderzoeken om welke soort vlinders het gaat – ontcijferen wat ze willen zeggen over je geestesgesteldheid. Dat is de eerste stap om ze aan het werk te zetten.”